Tuesday, April 8, 2014

kepada sahabat yang bermuram durja

kesayangan aku sedang bersedih. disebabkan kejadian yang telah berlaku tak lama dulu, berkemungkinan-- mungkin juga kepercayaan beliau untuk aku terus berada di sisinya sedikit terluntur walaupun hubungan persahabatan kami seperti sediakala. 

mungkin salah aku terlalu menjaga hati semua pihak sampaikan terabai hati yang sepatutnya aku jaga. konteks ini pada semua, bila aku terlalu menjaga hati rakan; sehingga tersinggung hati keluarga, bila aku terlalu menjaga hati rakan; sehingga tersinggung hati sahabat, bila aku terlalu menjaga hati strangers; sehingga tersinggung hati rakan.

kebiasaan aku, seperti itulah. 
(((senyap)))

pada ketika ini jika sebisanya aku melakukan perkara-perkara yang boleh bikin kamu gembira yang paling- maka izinkan, beri peluang ke aku; sekaligus menebus silap aku yang lepas pada kamu. 

jika tulisan mampu menzahirkan rasa sayang aku pada kamu, maka tiada berakhir cerita itu. mungkin atas dasar kekurangan komunikasi aku sama keluarga bikin rasa sayang aku sama kamu tak terbendung; kerna selain tuhan, tiap satu cerita aku tidak akan ada siapa yang lebih memahami kecuali kamu. terima kasih untuk tiap waktu terluang untuk aku, terima kasih untuk kesabaran kamu. 

semoga kesedihan kamu berakhir dengan akhiran yang menggembirakan- dan tetapkan kembali keyakinan kamu; bahwa aku sentiasa berada di sisi kamu. tenanglah, yakinlah. tuhan itu sebaik-baik perancang.

6 comments:

 1. aku harap aku mampu keluarkan kata-kata seperti kau.

  ReplyDelete
  Replies
  1. apalah ada pada tulisan sahaya ini. terima kasih sudi membaca! ;)

   Delete
 2. Kita jadi yang terbaik untuk sesiapa sahaja,nescaya tak ada yang tinggalkan kita.

  ReplyDelete
 3. masing setiap satu saling melengkapi sebenarnya.

  ReplyDelete
 4. Coretan dari hati yang sangat berjiwa.

  P/S: Saya menawarkan tawaran pembelian buku saya Kumpulan Cerpen Remaja: Tetamu Istimewa terbitan ITBM. Jika berminat boleh pesan terus dengan saya. Maklumat lanjut boleh baca di blog saya. Saya sangat mengharapkan sokongan kalian semua. Terima kasih.

  ReplyDelete

Makian - Hamunan - Hentaman disini. Aku tadah telinga luas luas.